Per tal d’avaluar la viabilitat de construir l’escola al barri de la Guinardera, L’Ajuntament vol iniciar els tràmits de canvi de planejament dels terrenys que ara són zona verda i convertir-los a la qualificació d’equipaments (7b). La manera més àgil de fer aquest canvi és mitjançant la permuta amb una altra parcel·la que ara com ara compti amb la qualificació 7b (equipaments) i amb la que s’intercanviarien la qualificació de zona verda que és la qualificació actual de la Guinardera.
La proposta de l’ajuntament és fer aquesta permuta amb els terrenys on està ha d’anar l’escola en l’actualitat, al parc del Bosc de Volpelleres. Parcel·la on es van iniciar les obres el novembre de 2020 i es van aturar per un procediment judicial que ja té sentència favorable a l’ajuntament des de novembre de 2023.
L’ajuntament planteja necessàriament una permuta entre la ubicació actual i un possible Pla B a la guinardera. Aquesta condició necessària de desprogramar el parc per poder programar la guinardera és en realitat totalment innecessària, ja que existeixen moltes altres parcel·les buides amb qualificació 7b (equipaments) que podrien permetre l’inici del tràmit per explorar la viabilitat de la guinardera, sense comprometre la viabilitat de la ubicació on està planificada avui en dia l’escola. Desprogramar una opció viable per iniciar un tràmit que pot no ser viable, comporta un risc molt gran i pot condemnar l’escola a una situació molt precària durant molt de temps.
Des de L’AFA de l’Escola plantegem que hi ha molts altres terrenys a Sant Cugat que podrien ser susceptibles de convertir-se en zona verda i que no dinamitarien les opcions de l’Escola d’anar al Parc Urbà. Sense anar més lluny, els terrenys adjacents a la Masia Can Canyameres, al mateix barri de Volpelleres, serien ideals per convertir-se en zona verda i així mantenir i poder cuidar aquest altre espai del Barri.
D’aquesta manera, es poden preservar les opcions del Parc urbà, en el cas que el terreny de la Guinardera que ara pretenen activar, finalment presenti problemes legals, urbanístics o de qualsevol mena, cosa que no podem tenir la certesa que no sigui així. Ara no es pot predir si a la Guinardera hi haurà problemes i, per tant, és essencial mantenir vives les dues opcions.
Val a dir que l’altre terreny que volia estudiar l’Ajuntament, ubicat a la Clota, ha estat descartat tant per part del Claustre de l’Escola/Comunitat Educativa com per part de Serveis Territorials del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, en considerar-ho no apte per dur a terme el projecte educatiu amb les mínimes qualitats i garanties.
Per tant, en cas que finalment s’aprovi el canvi de planejament del Parc Urbà per convertir-lo novament en zona verda com ara pretén el Govern de l’Ajuntament de Sant Cugat i La Guinardera presenti algun problema, retard o circumstància que no el faci idoni per l’Escola, tornaríem a la casella de sortida (de 2005), sense cap pla alternatiu, ni espais viables al Barri per fer l’Escola, condemnant-la a la precarietat no sabem quants anys més.
Per aquest motiu hem elaborat un mapa amb totes les parcel·les buides amb qualificació 7b que podrien servir per dotar la Guinardera de la qualificació necessària, un total de 23 parcel·les: