Politització

Prioritats de partit o de ciutat.

La dotzena escola és un projecte del qual se’n parla des de l’any 2005, però que no va ser fins al mandat de 2015- 2019 (govern era responsabilitat de Convergència i Unió (CiU-PDeCat) amb Mercè Conesa com a alcaldessa que va substituir-la Carmela Fortuny) que es va concretar i va esdevenir una realitat amb l’entrada en funcionament amb l’escola La Mirada. A partir d’aleshores el projecte de l’escola La Mirada, va comptar amb el suport unànime del ple i així ha estat fins a la votació del mes de juliol de l’any 2021 en la qual JUNTS (CiU) va abstenir-se, trencant el consens sobre el projecte. El motiu de l’abstenció era perquè creien que el govern no havia defensat prou la ubicació que l’informe de protecció civil no permetia.

En aquell ple van mostrar les seves intencions trencant el consens polític que existia fins al moment posicionant-se com l’únic partit que no va votar a favor del canvi d’ubicació i culpant al govern. (Un canvi d’ubicació necessari perquè la ubicació on el seu govern havien planificat el projecte no era viable). En aquell ple al·legaven que calia continuar defensant la ubicació a tocar de l’IES Leonardo. Aquesta posició l’han mantinguda i l’han utilitzada com un ariet polític contra el govern, però un cop han recuperat el poder, ja no han tornat a mencionar aquesta opció fins que l’AFA els ho hem exigit i que s’ha confirmat inviable.

Com hem dit, tot va començar el mes de juliol de 2021, a 22 mesos de les eleccions municipals. L’escola La Mirada havia estat des de la seva creació fruit d’un gran consens polític i tots els tràmits per fer-la realitat comptaven amb el suport unànime de tots els partits del ple. Però aquell el mes de juliol de 2021 JUNTS va decidir no votar a favor de l’aprovació de l’avantprojecte de l’escola. La decisió va sorprendre a tots els grups polítics i podia semblar anecdòtica, però no era així. JUNTS estava començant a preparar l’estratègia de desgast del govern utilitzant l’escola per poder recuperar el govern i aquella votació n’estava relacionada.

En aquest punt cal fer un petit incís per recordar una cosa molt important, que tot i que el moviment veïnal ha promogut que el bosc es destrueix si es construeix l’escola, ja hem vist que això no només no és així sinó que és més aviat al contrari. I que el fet de paralitzar l’escola és més perjudicial per al medi ambient.

Cinc mesos abans, la plataforma veïnal SOSBosc sota el paraigua legal d’ADENC havien anunciat la seva intenció d’augmentar el conflicte, judicialitzant el projecte de l’escola i ja comptava entre els seus membres una important figura de Junts per Sant Cugat, la responsable d’afiliacions i simpatitzants, María José Mata, advocada fundadora de l’agrupació d’operadors jurídics en defensa dels animals InterCids.

María José Mata s’encarrega en la coordinadora local de JUNTS de Sant Cugat d’Afiliats i Simpatitzants.

María José Mata és advocada, sòcia fundadora d’INTERcids (operadores jurídicos por los animales) una gabinet especialitzat en la judicialització de processos. Ha utilitzat aquesta entitat a través per sumar-se també a la firma de diversos manifestos en contra de la construcció de l’escola pública.

María José Mata participant en el reportatge que va fer el programa LaMetro de La2 emès el 10 de març de 2021. Pots veure la seva intervenció a partir del minut 5:10 a RtvePlay.

La seva implicació per evitar que prosperi el projecte de l’escola pública la mirada ha estat absoluta, com a advocada especialista en drets dels animals ha col·laborat en la judicialització del conflicte. Quan a través de xarxes o en reunions s’ha preguntat exactament quin paper ha jugat en l’elaboració de la demanda, mai s’ha obtingut resposta, ni confirmant-ne ni negant-ho. Però el que sí que és una evidència és la seva campanya contra el govern de l’ajuntament de Sant Cugat. A través de les xarxes, Tant SOSBosc com el president d’ADENC, Joan Carles Salles, van agrair-li públicament la seva inestimable col·laboració, amb unes paraules indicant una implicació molt directa en l’aturada de la construcció el mes de novembre de 2022:

No sabem si es refereixen a la feina jurídica o política, o potser en vistes dels esdeveniments, a totes dues.

Doncs bé, ja hem vist com és de parcial aquest perfil polític de JUNTS per Sant Cugat a l’hora de fer inviable la construcció de l’escola. La “sorpresa” ha estat veure que aquesta persona està present a les llistes de JUNTS per Sant Cugat en el número 18 en les darreres eleccions municipals del 2023.

Fer una bona feina té una bona recompensa.

Però mirant aquesta llista sorprèn veure una altra persona molt posicionada en contra del projecte actual de l’escola La Mirada.

Es tracta d’Àngel Segura, el número 15 de la llista i president de les JNC de Sant Cugat. És fundador i dinamitzador de Fridays for future, la plataforma de joves i infants que lluita contra el canvi climàtic. Des d’aquesta plataforma, s’han signat manifestos de suport contra el projecte actual de l’escola (recordem que és una associació de nens i nenes, majoritàriament alumnes d’escoles de Sant Cugat). I des del seu perfil de xarxes socials s’ha mostrat contrari al fet que prosperi el projecte, sempre traient profit del relat ecologista obviant que no construir l’escola està suposant un greuge mediambiental molt superior al que suposaria la seva construcció. Tant l’Àngel com la plataforma Fridays for future han impulsat a través dels seus perfils a les xarxes, la lluita contra l’actual projecte de l’escola. Aquí podem veure una cordial conversa entre l’actual alcalde i l’Àngel Segura:

Tots aquests indicis se sumen a les múltiples reaccions de militants i regidors en actiu de JUNTS per Sant Cugat que han alimentat el relat anti escola, esperonant a participar en manifestacions contra la construcció de l’escola amb missatges de whatsapp o han celebrat l’aturada de la construcció de l’escola, a través de les xarxes socials.

La notícia de l’aturada de les obres de construcció de l’escola, van ser celebrades a les xarxes socials per part de molts militants i perfils afins a JUNTS per Sant Cugat.

Entre les més destacades pel seu evident perfil polític es troben els impulsos de l’actual regidora Núria Fernandez i Galofré, el perfil corporatiu de JUNTS Comarca Vallès Occidental -Sabadell o El president de JNC Sant Cugat.

Doncs bé, com dèiem, els veïns i veïnes que no volien la ingerència que suposa l’actual projecte de l’escola pública La Mirada al parc equipat del bosc de Volpelleres, agafaven força en forma d’assessorament jurídic i polític de la mà de persones que saben com funciona la política i que han governat molts anys la ciutat, no només coneixen molt bé les persones que treballen a l’ajuntament, sinó que de fet hi treballaven. Amb tot aquest suport van avivar el conflicte social per tal de defensar els seus interessos personals i polítics.

Aquesta crispació la podem veure tant a les xarxes com en l’article d’opinió a ElCugatenc d’Isidre Castañé. L’activista membre de l’assemblea pel clima, per la que va actuar de portaveu i membre fundador del moviment Extinció o Rebel·lió Sant Cugat, totes dues entitats posicionades en un primer moment contra el projecte de l’escola La Mirada. La seva presència ha estat habitual en el conflicte, tant en les accions presencials, els manifestos o a les xarxes socials.

En resum, JUNTS per Sant Cugat porta a les seves llistes els responsables o instigadors de la judicialització i el consegüent conflicte social. JUNTS per Sant Cugat ha dividit la ciutat alimentant un conflicte ambiental inexistent, destruint la cohesió social alimentant discursos de rebuig cap als “nouvinguts” del barri de Volpelleres. Aquesta estratègia política basada en un fals relat de la destrucció d’un bosc, ha alimentat una crispació entre veïns i veïnes de la ciutat i posa en perill la planificació de ciutat, en detriment d’un servei essencial, com és l’educació pública, tant per la ciutat com pel nostre país.

Segueixes pensant que es destrueix un bosc i que és millor posar els nens al costat de l’autopista i la ronda de la ciutat?